Sivut

maanantai 14. maaliskuuta 2016

Virkattu pitsikulho

Pitsiliinojen virkkaaminen on mukavaa puuhaa, mutta liinoille mulla ei ole käyttöä. Onneksi liiman kanssa liinoista voi tärkätä monenlaisia juttuja. Tällä kertaa valmistui kulho.

Ajattelin, että olisipa kiva näin pääsiäisen alla täyttää kulho suklaamunilla. Ihan näin suureen vatiin en kuitenkaan ollut varautunut. On nimittäin melko massiivinen munakuppi! Suklaamunien kaveriksi laitoin vironvillan jämistä huovutettuja munia, joista voi lueskella enemmän täältä.

Malli: Lace Bowl
Lanka: Sirdar Simply Recycled DK, 44 g
Virkkuukoukku: 3 mm
Valmiin liinan halkaisija oli 34 cm. Olin suunnitellut etukäteen, minkä kulhon päälle liinan virittelen, mutta liina olikin aivan liian suuri ja kulho hautautui liinan alle. Joku voisi väittää, että mulla on kippoja ja kuppeja jopa yli oman tarpeen, mutta totesin jälleen, että näin ei ole. Tovin sain penkoa kaappeja ennen kuin löytyi astia, jonka päälle liina asettui nätisti.


Kuinka ollakaan, se ainoa tarkoitukseen sopiva astia oli Tupperwaren jättimäinen taikinakulho. :D Päällystin kulhon huolellisesti kelmulla ja uitin liinaa hetken aikaa liima-vesiseoksessa (vettä ja erikeepperiä noin 40/60 -suhteessa), jotta pehmeä ja paksuhko lanka varmasti imi kunnolla liimaa itseensä. Sen jälkeen puristin ylimääräiset pois ja levitin liinan kuivumaan. Ohjeessa oli neuvottu tärkkäys sokerilla, mutta itse en ole saanut sitä kertaakaan onnistumaan, joten valitsin tutun ja hyväksi todetun menetelmän. Liiman kannattaa antaa kuivua hyvin ainakin vuorokauden ajan. Olosuhteet toki vaikuttavat kuivumisaikaan.


Kai tällaista on kokeiltava myös ohuemmasta langasta. Hieman tuo 12-säikeinen musta kalalanka tuolta huutelee. Kulhojen virkkaaminen ei kyllä edistä keskeneräisten töiden valmistumista ollenkaan.


Lopputulos on kohtalaisen jämäkkä, mutta mitään kovin painavaa reunat eivät kestä. En siis suosittelisi tätä esimerkiksi hedelmävadiksi. Saattaisi banaaniterttu pistää reunat mataliksi. Mutta koristeena tämä palvelee hyvin.


11 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Mun päässäon nyt nyrjähtänyt jotain. :D

   Poista
 2. Ihana! Pitääpä kaivella kirpparilta hankittuja liinoja, jos löytyisi keväisen kulhon tarpeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ajattelin, että jatkossa pitää kulkea kirpparilla silmät auki. :)

   Poista
 3. Muistot tulvivat mieleeni ja kyynel silmäkulmaan. Edesmennyt mummoni virkkasi aikoinaan noita pitsikulhoja ja paljon, paljon muitakin ihanuuksia. Häneltä olen perinyt pari virkkausohjekirjaa ja onpa niistä jotain tullut tehtyäkin. Suloisen, romanttisen kulhon olet saanut aikaan ja niin tasaista kaunista virkkausta.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihana kulho. Muistelen, että joskus ennen muinoin täti tärkkäsi sokerilla liinojakin, kun niissä oli jotain kohokuvioita.

  VastaaPoista