Sivut

tiistai 17. marraskuuta 2015

Pitsipallon ohje

En saa valopalloista tarpeekseni. Ensimmäinen virkattu valopallo ei ollut aivan sitä, mitä halusin. Se oli kooltaan hieman liian suuri (ohuempi lanka olisi ollut parempi valinta) ja oli malliltaan ehkä vähän liian "pitsinen". Pitkän ja hartaan etsinnän jälkeen törmäsin palloon, joka oli juuri sellainen, mitä olin etsinyt. Edelleen Novitan Kotiväki oli ohuin lanka, mitä talosta löytyi, joten siitä on tämäkin tehty. Nyt olen kyllä käynyt lankakaupassa ja ohuempi virkkauslanka odottelee pääsyä koukulle. Tähän palloon olen täydellisen tyytyväinen. Se on ihana!

Lanka: Novita Kotiväki 23 g
Virkkuukoukku: 1,75 mm
 Mallin palloon löysin täältä. Kotvasen pyörittelin ohjetta, virkkasin, purin, virkkasin uudelleen ja pähkäilin. Kaavioiden tulkinta ei ole mulle tuttua puuhaa, sillä virkkaaminen on aina ollut vähän siinä sivussa. Kouluaikoina olen virkannut jopa pitsiliinoja, mutten kyllä enää muista pätkääkään. Sanalliset ohjeet on enemmän mun juttu. Siksi päätinkin kirjoittaa ylös sanallisen ohjeen linkin takaa löytyvän kaaviokuvan tueksi. Jospa seuraava pallo syntyisi vähemmällä purkamisella. :) Tein myös pienen muutoksen 7. kerroksen kohdalle, joten aivan yhteen tämä ei kaavion kanssa mene.

1. krs: Tee 8 kjs ja yhdistä piilosilmukalla renkaaksi
2. krs: *2 p samaan silmukkaan, 5 kjs*, toista kerroksen loppuun
3. krs: Siirry piilosilmukoilla ketjusilmukkakaaren keskelle. *7 kjs, 1 ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
4. krs: Kjs-kaareen *1 ks, 2 puolip, 3 p, 3 kjs, 3 p, 2 puolip, 1 ks*, toista jokaiseen kjs-kaareen
5. krs: Siirry piilosilmukoilla ketjusilmukkakaaren keskelle. *11 kjs, 1 ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
6. krs: 3 kjs + 14 p ensimmäiseen kjs-kaareen, 15 p seuraaviin kjs-kaariin.
7. krs: *3 kjs, 11 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks pylväsryhmien väliin*, toista kerroksen loppuun.
8. krs: Ps kjs-kaareen. *3 kjs, 7 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
9. krs: Ps kjs-kaareen. *3 kjs, 3 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
10. krs: Ps kjs-kaareen. 3 kjs, ks jokaiseen kjs-kaareen ja pylväsryhmän keskimmäiseen silmukkaan koko kerroksen ajan.


Tällaisia kappaleita virkataan kaksi kappaletta. Kappaleet voi joko ommella yhteen tai yhdistää toisen kappaleen viimeisen kerroksen jälkeen virkkaamalla. Kuvan pallo on yhdistetty ommellen. Hyvän lopputuloksen saa myös niin, että kappaleet asetetaan nurjat puolet vastakkain niin, että kuviot ovat kohdallaan. Kappaleiden väliin tehdään siksak-kuvio virkkaamalla 3 kjs kappaleiden väliin ja yhdistämällä piilosilmukoin viimeisen kerroksen kiinteisiin silmukoihin vuorotellen kumpaankin kappaleeseen.

Sekoitin pakastepussissa vesi-liimaseoksen, johon laitoin arviolta saman verran Erikeeperiä ja vettä. Virkattua palloa pyörittelin pussissa niin kauan, että se oli varmasti kauttaaltaan imenyt liimaseosta ja sen jälkeen puhalsin (tai pikemminkin pumppasin) ilmapallon virkatun pallon sisään.


Tässä kohtaa lienee varoituksen sana paikallaan. Ei varmaankaan kannata laittaa kirkkaanpunaista palloa valkoisen langan kaveriksi, kuten itse tein. Pallo nimittäin päästi väriä ja lopputuloksena oli ei-toivottu punainen läntti. Mutta eiköhän tuon saa jollain peitettyä ja siistittyä. Jatkossa käytän valkoisen langan kanssa vain vaaleita ilmapalloja. 

Annoin pallon kuivua muovin päässä sen verran, ettei siitä enää valunut vettä ja siirsin sitten roikkumaan kylppäriin. Kuivumiseen meni n. 10 tuntia, mutta kuivumisaika riippuu varmasti olosuhteista. Kun liima on täysin kuivunut ja pallo on kovettunut, voi ilmapallon puhkaista ja poistaa. 

Valmiin pallon halkaisijaksi tuli n. 12 cm. Laitoin palloon 15 ledin sarjan, mutta oikein kivalta pallo näyttää myös näin nauhaan ripustettuna.


Meillä on jo neliöt tulleet täyteen näiden virkattujen koristeiden kanssa, mutta näitä on kiva antaa lahjaksi. Kerrankin voin yllättää ihmiset antamalla jotain muuta kuin villasukkia. ;)

58 kommenttia:

 1. Täytyypäs ottaa testiin :) Kivannäköisiä palloja.

  VastaaPoista
 2. Ihana!! Tätä täytyy testata, kiitos ohjeesta ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ohjeesta saa jotain tolkkua. :)

   Poista
  2. Kauniita ovat. Kokeilen varmasti, vaikka neulominen ottaa ensimmäisen paikan puikkopuolella.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti intoa (ja aikaa) riittää tehdä näitä enemmänkin. :)

   Poista
 4. Onpa tosi söpö. Täytyykin yrittää ehtiä itsellekin tekemään muutaman. Todella kauniita.

  VastaaPoista
 5. Todella kaunis, täytyy kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Vitsit miten hieno!! Pakko kokeilla itsekin. Miten jämäkkiä noista tulee tolla liimaseoksella? Oon joskus lukenut, että liisterillä saisi myös kovetettua..? Innostuin nyt kyllä tästä ;D KIITOS <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä ihan kova tulee ja muodossaan pysyy, mutta ei se toki ihmeitä kestä. :) Liisteriä en oo kokeillut, joten siitä en osaa sanoa.

   Poista
 7. Onpa kaunis! Sulattaiskohan mies 20 tuollaista meidän pienessä kämpässä? :D valitettavasti en kerkeä virkkaamaan mitään itselleni ennen joulua, mutta tuollainen olisi kyllä niin hyvä lahja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta jos sopivasti sirottelee niitä sinne tänne, niin huomaisko mies välttämättä kaikkia? :D Nämä oli yllättävän nopeita tehdä, jos kuivumisaikaa ei oteta huomioon. :)

   Poista
 8. Voi tämä on upea!! Kiitos ohjeesta <3 Voinko linkittää tämän sivusi tuonne facebookin Virkkaus-ryhmään? Tykkäisivät siellä varmasti ideastasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! :) Linkin voit toki jakaa, mutta ideasta en voi kunniaa ottaa. Alkujaan sain itsekin idean facebook-ryhmästä. :)

   Poista
 9. Kaunis! Myös ilmapallon peittäminen kelmulla saattaa auttaa tuohon värin päästämiseen. Ainakin paperinarusta tehtyjen valopallojen ohjeissa ilmapallo peitetään yleensä kelmulla. Luulen sen tosin liittyvän siihen, että valmis pallo irtoaa kelmusta helpommin, mutta auttaa varmasti myös tuohon värin irtoamiseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelmu kyllä auttaisi, mutta tällä tekniikalla tehtynä kelmun ujuttaminen tonne väliin on melko mahdoton tehtävä. :)

   Poista
  2. Aa, totta! Enpäs tosiaan tajunnutkaan, että pallo puhallettiin työn sisällä. Siinä tapauksessa se ei tosiaan oikein onnistu. :)

   Poista
 10. kitos ohjeesta ! Mä en tajua kaavioita ja tämä vaikuttaa siltä että osaisin myös tehdä kun on selkeä ohje kuvineen =)

  VastaaPoista
 11. Kiitos ohjeesta! Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla

  VastaaPoista
 12. Hyvät ja selkeät ohjeet, kiitos siitä! Sain helposti oman pallon aikaiseksi. Tämä ohje sopii hyvin hieman kokemattomallekin virkkaajalle, erityisesti sanallisten ohjeiden kanssa. Sen verran muokkasin ohjettasi, että virkkasin 2. Kerroksessa pitkiä pylväitä, että sain hieman pidemmät sakarat :)

  VastaaPoista
 13. Hei. Saakohan mistään niin pieniä ledvaloja tms. että mahtuisi se johdon paristokotelokin tuon pallon sisään...? Mulla on nyt pallo ja ledit erikseen... Haaveilin antaa lahjaksi ripustettavan pallon jossa valot sisällä mutta tiedän ettei lahjan vastaanottajan hermo kestä alkaa virittelemään sitä koteloa mihinkään kattoon kiinni. Jääpi pallo ilman valoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole itse sellaisiin törmännyt. En tiedä, saisiko esim. verkkovirralla toimivia sisäkäyttöön.

   Poista
 14. Hei. Olen tuo lediongelmainen. Tein yhden pallon ensin. Käytössäni oli valkoinen ilmapallo josta musta kuvio tarttui palloon. Toinen pallo onnistui kun käänsin sen valkoisen ilmapallon nurinpäin. Ei tarttunut kuvio ja virkattu pallokin irtosi jotenkin helpommin siitä ilmapallon liukkaasta sisäpinnasta. Vihjeeksi muillekin jotka eivät löydä kuvattomia valkoisia ilmapalloja. Ja kiitokset vielä ohjeesta! Näihin hurahtaa!

  VastaaPoista
 15. Itse löysin vain keltaisia ilmapalloja, sujautin ilmapallon ohueen pakastuspussiin ennen täyttämistä jotta ei värjäytyisi tuo ihana virkkuu. Huomenna kun on kuivunut näkee kuinka kävi.

  VastaaPoista
 16. Hei, Kiitos ohjeesta. Todella tyylikkäitä palloja. Ajattelin tietenkin kokeilla virkata. Mutta minulla on pienoinen ongelma. Olen kumiallerginen, joten ilmapallot ei käy. Mie tässä mietin, että onnistuisikohan näitä ihanuuksia kovettamaan puolikas kerrallaan ja sitten jollain tavalla kiinnittää yhteen ? Vaikka liimaten...
  T. Sari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti onnistuu niinkin, jos sattuu olemaan sopivan kokoinen astia, jonka päällä puolikkaat voi kovettaa. :)

   Poista
 17. Heips... Kiitos ohjeesta! Ihanaa, kun olet laittanut kuvat ja kaikki.!
  En tiedä kuinka monta "valoPalloa" olen tehnyt. Olen laittanut ledvalon (patterilla)sisään ja vienyt vanhuksille..
  Olen käyttänyt ilmapallot uudestaan, ja uudestaan.. sekin on säästöä :)
  Siunausrikasta Joulua sinulle.. ja perheellesi.. Olet "aarre"

  VastaaPoista
 18. Kiitos sanallisesta valopallon ohjeesta! Kaksi täällä jo valmiina!

  VastaaPoista
 19. Kiitos ohjeesta! Viime joulun alla etsin tällaista ohjetta, mutta en löytänyt. Nyt etsin ohjetta, johon saisin käytettyä virkkauslangan. Nyt onkin loistavasti aikaa jouluun ja sopiva kesäinen käsityö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä saa myös mukavan kesäisiä. Itsellä on nyt vaaleanvihreitä työn alla. :)

   Poista
 20. Palat virkattu! Yhdistin virkkaamalla ks:lla. Teen toisen pallon ompelemalla yhdistäen ja sitten näen kumpi on parempi . En ole vielä tehnyt valmiiksi. Eilen metsästin sopivia ilmapalloja ja löysin jopa pumpun jolla saan ilmaa palloihin (olen huono puhaltaja), kiitos loistavasta ohjeesta!

  VastaaPoista
 21. Näin kesälomalla sadepäivänä kun ei mikään (kymmenistä)keskeneräisistä töistä kiinnostanut aloin tekemään joulua.. Lomalaisen pallotehdas käynnissä.

  VastaaPoista
 22. Kiitos erittäin kattavasta ohjeesta :)

  VastaaPoista
 23. Hei,
  Kiitos ohjeesta. Näitä sukulaiset ja ystävät saavat tänä jouluna joulukukkana.
  Mietin vaan, että mistä ne pyöreät ilmapallot........?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan tavalliset ilmapallot käy ja pysyvät pyöreänä, kun virkatun pallon halkaisija ei ole liian suuri. :)

   Poista
  2. Kiitos tiedosta. Sitten vaan ilmapallokaupoille.

   Poista
 24. Ihana valopallo, pääsee testiin täälläkin :)

  VastaaPoista
 25. Apua, en yhtää käsitä miten ton viimesen kierroksen kuuluis mennä. Onko tuosta tarkoituskin tulla tuommonen 'kuppi'? vaikka yritän tehdä kierroksesta löysän, se siltikin kirraa aika paljon..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä hieman kuppimainen tulee, joten jatka vaan samaan malliin. :)

   Poista
 26. Aivan ihana! pitääpä kokeilla.

  VastaaPoista
 27. Moikka! Monta palloa olen jo lahjaksi ja omaksi iloksi virkkaillut. Kiitos siis ohjeesta. :)
  Saako tällä ohjeella tehdä pallon hyväntekeväisyyshuutokauppaan? Pidämme hyväntekeväisyyshuutiksen 14.10.-16 Roosa nauhan hyväksi ja ajattelin, että tällainen voisi olla sinne kiva tuote (jos vain ehdin sen vielä tekemään...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottahan toki! Noin hyvään tarkoitukseen tekisin ilolla itsekin. :)

   Poista
  2. Kiitos luvasta. :)
   Huutokauppaan pääsee muuten osallistumaan huutamalla kaikkia ihania käsitöitä Facebookin ryhmässä Saumanvaran sydämestä - Roosa nauha -huutokauppa 14.10.2016. Kannattaa liittyä ryhmään. (Viime vuonnakin keräsimme huutiksella yli 16 000 €.)

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Siellä olikin vaikka mitä ihanaa. :)

   Poista
 28. Tuleeko tossa viimesellä kerroksella aina 3 ketjusilmukkaa kiinteiden silmukoiden väliin vai vaan kiinteitä silmukoita peräkkäin?

  VastaaPoista
 29. Kiitos kun jaoit ohjeen. Tein pitsipallon ohjeesi mukaan.

  VastaaPoista
 30. Ikinä koskaan en oo virkannu muuta kuin n.3 vko sitten 2 kaluria .Miin haluan opetella ja ensimmäinen liina valmis virheineen .Kun saan toisen valmiiksi niin laitan kommentin kuinka mun kävi

  VastaaPoista
 31. Hei, ihana ohje! Tässä aika kokematon virkkailija on saanut jo muutamat pallot testailtua,, kuitenkin jokin mättää esim.kohdan 5 jälkeen, kuinka pylväät mahdutetaan kjs kaareen?? Olen kokeillut kaikenlaista, mutta en nyt ymmärrä mikä menee vikaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voithan kokeilla tehdä pidemmän kjs-kaaren, jos 11 kjs ei riitä. Muuta neuvoa en valitettavasti osaa antaa, kun ihan hyvin on pylväät mahtuneet ja tilaakin on jäänyt. :)

   Poista
 32. Hei! Kiitos että jaoit ohjeen! Täällä pallo valmistumassa ohjeellasi! Hyvää joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
 33. Kiitos ihanasta ja ennen kaikkea helposta ohjeesta. Kuinka kauniita palloista tulikaan. Olen oikein iloinen että löysin blogisi :)

  VastaaPoista