En saa valopalloista tarpeekseni. Ensimmäinen
virkattu valopallo ei ollut aivan sitä, mitä halusin. Se oli kooltaan hieman liian suuri (ohuempi lanka olisi ollut parempi valinta) ja oli malliltaan ehkä vähän liian "pitsinen". Pitkän ja hartaan etsinnän jälkeen törmäsin palloon, joka oli juuri sellainen, mitä olin etsinyt. Edelleen Novitan Kotiväki oli ohuin lanka, mitä talosta löytyi, joten siitä on tämäkin tehty. Nyt olen kyllä käynyt lankakaupassa ja ohuempi virkkauslanka odottelee pääsyä koukulle. Tähän palloon olen täydellisen tyytyväinen. Se on ihana!
|
Lanka: Novita Kotiväki 23 g
Virkkuukoukku: 1,75 mm |
Mallin palloon löysin
täältä. Kotvasen pyörittelin ohjetta, virkkasin, purin, virkkasin uudelleen ja pähkäilin. Kaavioiden tulkinta ei ole mulle tuttua puuhaa, sillä virkkaaminen on aina ollut vähän siinä sivussa. Kouluaikoina olen virkannut jopa pitsiliinoja, mutten kyllä enää muista pätkääkään. Sanalliset ohjeet on enemmän mun juttu. Siksi päätinkin kirjoittaa ylös sanallisen ohjeen linkin takaa löytyvän kaaviokuvan tueksi. Jospa seuraava pallo syntyisi vähemmällä purkamisella. :) Tein myös pienen muutoksen 7. kerroksen kohdalle, joten aivan yhteen tämä ei kaavion kanssa mene.
1. krs: Tee 8 kjs ja yhdistä piilosilmukalla renkaaksi
2. krs: *2 p samaan silmukkaan, 5 kjs*, toista kerroksen loppuun
3. krs: Siirry piilosilmukoilla ketjusilmukkakaaren keskelle. *7 kjs, 1 ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
4. krs: Kjs-kaareen *1 ks, 2 puolip, 3 p, 3 kjs, 3 p, 2 puolip, 1 ks*, toista jokaiseen kjs-kaareen
5. krs: Siirry piilosilmukoilla ketjusilmukkakaaren keskelle. *11 kjs, 1 ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
6. krs: 3 kjs + 14 p ensimmäiseen kjs-kaareen, 15 p seuraaviin kjs-kaariin.
7. krs: *3 kjs, 11 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks pylväsryhmien väliin*, toista kerroksen loppuun.
8. krs: Ps kjs-kaareen. *3 kjs, 7 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
9. krs: Ps kjs-kaareen. *3 kjs, 3 p alkaen pylväsryhmän 3. silmukasta, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen, 3 kjs, ks kjs-kaareen*, toista kerroksen loppuun.
10. krs: Ps kjs-kaareen. 3 kjs, ks jokaiseen kjs-kaareen ja pylväsryhmän keskimmäiseen silmukkaan koko kerroksen ajan.
Tällaisia kappaleita virkataan kaksi kappaletta. Kappaleet voi joko ommella yhteen tai yhdistää toisen kappaleen viimeisen kerroksen jälkeen virkkaamalla. Kuvan pallo on yhdistetty ommellen. Hyvän lopputuloksen saa myös niin, että kappaleet asetetaan nurjat puolet vastakkain niin, että kuviot ovat kohdallaan. Kappaleiden väliin tehdään siksak-kuvio virkkaamalla 3 kjs kappaleiden väliin ja yhdistämällä piilosilmukoin viimeisen kerroksen kiinteisiin silmukoihin vuorotellen kumpaankin kappaleeseen.
Sekoitin pakastepussissa vesi-liimaseoksen, johon laitoin arviolta saman verran Erikeeperiä ja vettä. Virkattua palloa pyörittelin pussissa niin kauan, että se oli varmasti kauttaaltaan imenyt liimaseosta ja sen jälkeen puhalsin (tai pikemminkin pumppasin) ilmapallon virkatun pallon sisään.
Tässä kohtaa lienee varoituksen sana paikallaan. Ei varmaankaan kannata laittaa kirkkaanpunaista palloa valkoisen langan kaveriksi, kuten itse tein. Pallo nimittäin päästi väriä ja lopputuloksena oli ei-toivottu punainen läntti. Mutta eiköhän tuon saa jollain peitettyä ja siistittyä. Jatkossa käytän valkoisen langan kanssa vain vaaleita ilmapalloja.
Annoin pallon kuivua muovin päässä sen verran, ettei siitä enää valunut vettä ja siirsin sitten roikkumaan kylppäriin. Kuivumiseen meni n. 10 tuntia, mutta kuivumisaika riippuu varmasti olosuhteista. Kun liima on täysin kuivunut ja pallo on kovettunut, voi ilmapallon puhkaista ja poistaa.
Valmiin pallon halkaisijaksi tuli n. 12 cm. Laitoin palloon 15 ledin sarjan, mutta oikein kivalta pallo näyttää myös näin nauhaan ripustettuna.
Meillä on jo neliöt tulleet täyteen näiden virkattujen koristeiden kanssa, mutta näitä on kiva antaa lahjaksi. Kerrankin voin yllättää ihmiset antamalla jotain muuta kuin villasukkia. ;)